GRASlogo

Platte Grond van Groningen 1887
De kaart van Casparie en Scholtens & Zoon

In het laatste kwart van de 19de eeuw werd de stad Groningen eindelijk verlost van haar vestingwallen. Eindelijk, want lange tijd moest de vesting onaangeroerd blijven. Groningen was immers een vestingstad en had een belangrijke rol in de landsverdediging. Dat kwam de veiligheid misschien ten goede, voor de ontwikkeling van de stad was het ongunstig.

Buiten de vesting mocht niet gebouwd worden, en binnen de vesting nam het aantal inwoners toe. Dat zorgde niet bepaald voor een prettige, schone woonomgeving.

De Kaart van Casparie en Scholtens en Zoon uit 1887 is een van de eerste stadsplattegronden die de stad toont zonder haar vesting... al is de structuur van die vesting nog goed zichtbaar.

De plattegrond toont een stad in ontwikkeling: rond het oude centrum, op de plek van de voormalige vestingwallen, ontwaren we verschillende bouwterreinen. Ook is de eerste nieuwe villabouw langs de singels en het Zuiderpark zichtbaar. Het Noorderplantsoen is al geheel ingetekend, al was de aanleg in werkelijkheid nog in volle gang. Ook laat de kaart zien hoe de stad inmiddels opgenomen is in het landelijke treinnetwerk. Er lopen spoorlijnen naar Leeuwarden en Zwolle.
pagina'sn.v.t.
jaar2011
ISBN978-90-71903-36-6
onderzoek en tekstPeter Michiel Schaap
redactiePeter Michiel Schaap, Gabriƫl de Graauw
vormgevingMAKI | www.maki.nl
drukVOB Hardenberg
fotografien.v.t.

prijs: €6.95 (incl. BTW)

BTW (9.00%): €0.57

Bestellen