GRASlogo

De Belegringh van Groeningen 1674
Romeyn de Hooghes gravure

De 28ste augustus gaat in Groningen nooit ongemerkt voorbij. De feestdag, Bommen Berend genaamd, herinnert de Groningers aan het beleg van de stad in 1672 door de Duitse Bisschop Berend van Galen. Die beschadigde met zijn bommen de stad stevig, maar kreeg het niet voor elkaar deze ook echt te veroveren.

Speciaal voor Bommen Berend bracht GRAS Uitgevers een zeer zeldzame éénbladuitgave over het beleg en ontzet van Groningen opnieuw uit. Behalve een prachtig historisch aanzicht van de stad bevat de uitgave een vroeg staaltje oorlogsverslaggeving van graveur en illustrator Romeyn de Hooghe (1645 - 1708). De gravure is opnieuw ingekleurd en de tekst 'hertaald' naar iets moderner (en begrijpelijker) Nederlands.

De Hooghe was een veelzijdig kunstenaar die in de 17de eeuw furore maakte als tekenaar, karikaturist, schilder, iconograaf, goudsmid, emailleur, boekillustrator, uitgever van kaarten, advocaat en schrijver van historisch-politieke werken. Hij is bekend van het vastleggen van vele historische gebeurtenissen en als illustrator van diverse boeken.

De Hooghe was in zijn tijd niet onbesproken. Zo werd hij in 1690 verdacht van 'ergerlijk levensgedrag' en 'de verkoop van erotische prenten aan de jeugd'. De heruitgave van GRAS van zijn 'Belegringh van Groeninge' is overigens heel kuis.
pagina'sn.v.t.
jaar2011
ISBN978-90-71903-00-7
onderzoek en tekstPeter Michiel Schaap, Anneke Claus
redactieGabriël de Graauw
vormgevingMAKI | www.maki.nl
drukVOB, Hardenberg
fotografien.v.t.

prijs: €6.95 (incl. BTW)

BTW (9.00%): €0.57

Bestellen