GRASlogo

The Community Lover's Guide to Groningen

Zelf doen! Een behoefte die we allemaal hebben. Niet afhankelijk zijn, maar zelf aan zet zijn. En een uitdrukking die symbool staat voor een trend van zelforganisatie waarbij mensen hun eigen initiatief ontwikkelen en een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap waar ze onderdeel van uitmaken. Van guerilla gardening, waarbij de openbare ruimte brutaal wordt opgevrolijkt met plantjes tot het Magneetfestival waarbij de bezoeker het festivalprogramma bepaalt door dit zelf te organiseren. De Community Lover’s Guide brengt deze trend in meer dan vijftig steden in beeld. In deze Groningse editie vertellen dertien initiatiefnemers het verhaal achter hun opvallende en succesvolle initiatieven die de lokale samenleving versterken. Verhalen die niet genoeg verteld kunnen worden. Want delen is inspireren en inspireren is initiëren.

Voortbouwend op het boek ‘Hand Made’ van Tessy Britton ontstond een aantal jaar geleden het idee voor de Community Lover’s Guide. Een stadsgids over actieve burgers en sociaal ondernemers die lokaal gemeenschappen weten te vormen. Het doel van de gids is deze opkomende trend van zelforganisatie in beeld brengen, het delen van ervaringen en het bieden van inspiratie.

Groningen, de jongste stad van Nederland, wordt gekenmerkt door haar rijke cultuur van spannende, vernieuwende initiatieven die buiten de gebaande paden treden. Kenmerkend voor deze initiatieven is dat ze niet ontstaan vanuit een bestaand kader, maar juist vanuit een geheel eigen, opkomende behoefte. Deze behoefte heeft in Groningen geleid tot een veelheid aan initiatieven, die we verder in dit boek ‘bottomup initiatieven’ zullen noemen. In deze editie portretteren wij dertien initiatieven. Deze dertien initiatieven zijn natuurlijk maar een selectie van de vele initiatieven die deze stad kent. We hebben geprobeerd een verscheidenheid aan projecten uit te lichten: oud en nieuw, sociaal en fysiek, groen en grijs. Maar hoe verschillend deze projecten dan ook mogen zijn, ze worden allen gekenmerkt door een grote mate van enthousiasme en ‘doekracht’ bij de initiatiefnemers. Een no-nonsense mentaliteit die maakt dat iedereen eigenlijk ‘gewoon’ aan de slag is gegaan.

De Community Lover’s Guide Groningen is samengesteld door Van Zilte Bodem. Dit is een collectief van ruimtelijke professionals, die ieder op zijn of haar eigen manier betrokken is bij deze trend van zelforganisatie. Geïnspireerd door het enthousiasme en de doe-kracht van de initiatiefnemers hopen wij met deze gids bij te dragen aan het ontstaan van andere doe-het-zelf initiatieven in Groningen. Wat ons betreft stopt het niet met het publiceren van deze gids en gaan we met steeds meer mensen doe-het-zelven voor een mooier en bruisender Groningen!


pagina's124
jaar2014
ISBN9789462285583
onderzoek en tekstSandra Grabs, Anne Marel Hilbers, Mark Sekuur, Maartje ter Veen, Marleen van der Werff, Mayke Zandstra
redactieMayke Zandstra
vormgevingSandra Grabs, Maartje ter Veen
drukChris Russell
fotografieMark Sekuur, Mayke Zandstra

prijs: €19.50 (incl. BTW)

BTW (9.00%): €1.61
Dit product is uitverkocht.